Styringsrenten opp 0,25 – Tåler du økt rente?

Nettsiden inneholder markedsføring/formidling (Søk nå-knapper leder til banken)

Skrevet av Forbrukslaantesten
Dato: 20. september 2018

Norges Bank har 20. september besluttet å heve styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 0,75 prosent. På nettet kan man som forbruker få inntrykket av at renten «eksploderer». Vi mener det er sunt å forberede økonomien sin på ytterligere økt rente, men samtidig ikke bli skremt av «skremselspropaganda» i noen nettaviser.


Det å være en kravstor lånekunde og forhandle rente med banken er noen av grepene du kan gjøre. Og kanskje viktigst, se om du tåler du den økte renten som også er spådd. Her er noen av Testernes tips for din privatøkonomi i forbindelse med lånerente og økning i denne. Og husk: lån billigst mulig ut i fra når og hva du trenger pengene til, og hvordan lån som er tilgjengelig for deg:


✅ Vær forberedt på renteøkning og sjekk om du tåler økt rente på dine lån

✅ Fast eller flytende rente?

✅ Bytte bank/utlåner?

✅ Rydd opp i økonomien din, gjør smarte forberedelser og lån billigst mulig

✅ Ikke lån mer enn du kan betjene, også ved økt rente

✅ Om mulig kan det være lurt å betale ned gjeld med høy rente før gjeld med lavere rente

Styringsrenten opp 0,25, men det spås renteoppgang i høst

Etter at renten ikke vært hevet på over 7 år settes nå styringsrenten opp med 0,25. Samtidig forventer mange eksperter og Norges Bank at renten settes opp ytterligere, men lave økninger for hver gang. Ved rentemøte 15. mars anslo Norges Bank ved sentralbanksjef, Øystein Olsen at renten heves gradvis til omkring to prosent i 2021. Det betyr i så fall en firedobling av dagens styringsrente innen fire år. Om dette blir tilfellet, og i så fall eksakt hva dette utgjør på utlånsrenter vet ingen, men som lånekunde kan det være sunt å gjøre grep.
Vær forberedt på renteøkning – Hva kan du gjøre?

Det å kunne tåle renteøkninger på lånene dine er alltid lurt. Og nå kan det se ut til at du i alle fall burde regne på om økonomien din er rustet for dette. Eventuelt tilpasse forbruk, lånestørrelse, lånetyper og lånebetingelser slik at du tåler rentehopp i den flytende renten.

Huseiernes Landsforbund presiserer også at det er lurt å ha kontroll på hva renteøkning betyr for din økonomi (hvis du ikke har bundet renten). «For de med høye lån, vil en økning på 1 prosentpoeng utgjøre en del. Har du lån på 5 millioner kroner, vil du få 50.000 kroner mer i renteutgifter årlig, noe som innebærer en månedlig ekstrakostnad på 4167 kroner.» I følge deres oversikt vil ett lån på to millioner kroner bety 20.000 kr mer i renteutgifter. Som er 1667 kr i måneden. Disse utregningene har ikke fratrukket eventuelt rentefradrag på Skattemeldingen.

Fast eller flytende rente?

Du kan også vurdere om det er lurt og komfortabelt for deg å binde renten. Ifølge Forbrukerrådet er det nå liten prisforskjell mellom flytende og fast rente. I så fall er det både rimelig og et trygghetstiltak å binde renten på boliglånet ditt, i for eksempel fem år. Men husk at det kan påløpe såkalt bruddgebyr om du går ut av bundet-rente-avtalen før denne går ut. «Alle som er engstelige for renteoppgang, kan vurdere å binde renta. Fastrentelån kan betraktes som en forsikring», sier fagansvarlig i Forbrukerrådet, Elisabeth Realfsen. Men testerne merker seg at det er uenighet blant fagfolk rundt om det er lurt å binde renten.

Bytte bank/utlåner?

Å bytte bank kan også gi deg bedre rente. «Å bytte bank er enklere enn mange tror, det meste kan du fikse fra sofakroken hjemme og resten går automatisk. Aktive kunder skaper bedre konkurranse i markedet. Dette bidrar til konkurransedyktige priser og bedre vilkår for forbrukerne.» Sier generalsekretær i Huseiernes Landsforbund (HL), Morten Andreas Meyer. Testerne påpeker at dette gjelder alle type lån, alt fra boliglån, billån og båtlån til brukskreditt og forbrukslån.

Reduser kostnader og få mer kontroll med refinansiering

Opprydding i økonomien, refinansiering og samle smålån kan gi deg en mer oversiktlig økonomi hvor du kan unngå unødvendige gebyrer og få lavere rente. Da samler du gjeld (flere lån), som for eksempel kredittkortgjeld og smålån til ett lån som fort kan bli rimeligere og ha bedre vilkår – Det gir deg færre lån å huske på, færre fakturaer og bedre oversikt over økonomien din. Ofte får du også en langt lavere rente og færre gebyrer slik at du kan spare penger på refinansieringen. Nedbetalingstiden kan også være mer kundevennlig.

Testerne har sammenlignet ulike refinansieringslån uten pant, hvor testvinneren har gebyrfri etablering. Det er helt uforpliktende og gratis å søke om refinansiering. Vi anbefaler at du søker hos flere banker for å se hvilken som gir deg best tilbud, da lånetilbudets rente og gebyr varierer etter lånesøker.


? Husk at det er lurt å betale ned dyrest gjeld først. Og om du trenger å låne penger så forsøk å låne billigst mulig. Ingen vil betale denne renten til banken over lengre tid hvis det kan unngås: eks: nom.rente 14,9%, eff.rente 18,35%, 65.000,- o/5 år, etabl.gebyr 950,- Kostnad 32.784,- Totalt 97.784,- Løpetid 1-5 år

Andre tips for hvordan du kan kutte i unødvendig lånekostnad

Testerne anbefaler deg å kvitte deg med unødvendig lånekostnad som dyre små lån og kredittkortgjeld. Lån billigst mulig ut i fra når og hva du trenger pengene til, og hvordan lån som er tilgjengelig for deg. Les gjerne siste sak om dette fra vår samfunnsøkonom, Slik kan du unngå unødvendig rentekostnad!


Testerne minner deg på at du kan skrive av følgende kostnader på skatten i forbindelse med lån:

  • Gjeldsrenter i 2018 er på 23 prosent
  • Omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr
  • Finansieringsomkostninger i forbindelse med konvertering av lån for å få lavere rente, også kostnader til takstmann
  • Renter på lån fra arbeidsgiver og private långivere (for eksempel familiemedlemmer)
  • Gebyr knyttet til individuell nedbetaling av andelshavers andel av fellesgjeld i boligselskap
  • Betalte forsinkelsesrenter av gjeldsrenter, og renter og omkostninger ved kredittkjøp
  • Renter på lån i utlandet som føres i post 3.3.2 i SkattemeldingenKilder:
Norges Bank – Styringsrenten heves til 0,75 prosent (20.9.2018), STYRINGSRENTEN UENDRET PÅ 0,50 PROSENT (16.3.2018), STYRINGSRENTEN UENDRET PÅ 0,50 PROSENT (3.5.2018) og Styringsrenten uendret på 0,50 prosent (16.8.2018)
Huseiernes Landsforbund – Gjeldstunge husholdninger (15.3.2018)
Hegnar.no – Klar tale: Renten settes opp etter sommeren og – Helt feil å binde renten nå (16.3.2018)
NRK.no – Billig å forsikre seg mot rentehopp (15.3.2018)
Skatteetaten.no – 3.3.1 Gjeldsrenter (16.8.2018)

Tagget med: , , , , , , , , , , ,
Postet i Forbrukslån