Tåler du økt rente?

Nettsiden inneholder markedsføring/formidling (Søk nå-knapper leder til banken)

Skrevet av Forbrukslaantesten
Dato: 16. mars 2018

Oppdatert 4. mai 2018

Vet du om økonomien din tåler økt rente på ditt eller familiens lån? Eller gjentatte renteøkninger? Testerne anbefaler at du regner på hvordan en renteoppgang på lånene dine vil påvirke økonomien din, og at du forbereder deg. Og husk, ikke lån mer enn du kan betjene, også ved en renteoppgang.

Fortsatt uendret styringsrente, men det spås firedobling på fire år

Torsdag 3. mai holdt Norges Bank styringsrenten uendret på 0,5 %. Samtidig fortalte sentralbanksjef, Øystein Olsen at styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp etter sommeren i år. Noe han også varslet ved forrige rentemøte 15. mars. Her anslo også Norges Bank at renten heves gradvis til omkring to prosent i 2021. Det betyr i så fall en firedobling av dagens styringsrente innen fire år. Om dette blir tilfellet, og i så fall eksakt hva dette utgjør på utlånsrenter vet ingen. Men det er mye som tyder på at renten går oppover etter sommeren.

Vær forberedt på renteøkning – Hva kan du gjøre?

Det å kunne tåle renteøkninger på lånene dine er alltid lurt. Og nå kan det se ut til at du i alle fall burde regne på om økonomien din er rustet for dette. Eventuelt tilpasse forbruk, lånestørrelse og lånebetingelser til at du tåler rentehopp i den flytende renten. Du kan også vurdere om det er lurt og komfortabelt for deg å binde renten. Ifølge Forbrukerrådet er det nå liten prisforskjell mellom flytende og fast rente. I så fall er det både rimelig og et trygghetstiltak å binde renten på boliglånet ditt. I for eksempel fem år. Men husk at det kan påløpet såkalt bruddgebyr om du går ut av bundet-rente-avtalen før denne går ut. «Alle som er engstelige for renteoppgang, kan vurdere å binde renta. Fastrentelån kan betraktes som en forsikring», sier fagansvarlig i Forbrukerrådet, Elisabeth Realfsen. Men testerne merker seg at det er uenighet blant fagfolk rundt om det er lurt å binde renten nå: «En overraskende endring av inflasjonsmålet, uten at det har fått noen effekt på fastrentene, gjør at det ifølge teorien er et til de grader feil tidspunkt å binde renten på nå» Sier professor Ragnar Torvik ved NTNU til Dagens Næringsliv.

Å bytte bank kan også gi deg bedre rente. «Å bytte bank er enklere enn mange tror, det meste kan du fikse fra sofakroken hjemme og resten går automatisk. Aktive kunder skaper bedre konkurranse i markedet. Dette bidrar til konkurransedyktige priser og bedre vilkår for forbrukerne.» Sier generalsekretær i Huseiernes Landsforbund (HL), Morten Andreas Meyer.

Huseiernes Landsforbund presiserer at det er lurt å ha kontroll på hva renteøkning betyr for din økonomi (hvis du ikke har bundet renten). «For de med høye lån, vil en økning på 1 prosentpoeng utgjøre en del. Har du lån på 5 millioner kroner, vil du få 50.000 kroner mer i renteutgifter årlig, noe som innebærer en månedlig ekstrakostnad på 4167 kroner.» I følge deres oversikt vil ett lån på to millioner kroner bety 20.000 kr mer i renteutgifter. Som er 1667 kr i måneden. Disse utregningene har ikke fratrukket eventuelt rentefradrag på Skattemeldingen.

Både HL og Testerne minner deg på at du kan skrive av renter på skatten. Rentefradraget i 2018 er på 23 prosent.

Kilder:
Norges Bank – STYRINGSRENTEN UENDRET PÅ 0,50 PROSENT (16.3.2018) og STYRINGSRENTEN UENDRET PÅ 0,50 PROSENT (3.5.2018)
Huseiernes Landsforbund – Gjeldstunge husholdninger (15.3.2018)
Hegnar.no – Klar tale: Renten settes opp etter sommeren og – Helt feil å binde renten nå (16.3.2018)
NRK.no – Billig å forsikre seg mot rentehopp (15.3.2018)

Tagget med: , , , , , , ,
Postet i Forbrukslån