Jul og utgifter nærmer seg – Få kontroll på økonomien din!

Opprydding i økonomien, refinansiering og å samle smålån kan gi deg en mer oversiktlig økonomi hvor du kan unngå unødvendige gebyrer og få lavere rente. Da samler du gjeld som for eksempel kredittkortgjeld og smålån til ett lån som fort kan bli rimeligere og ha bedre vilkår. Det kan gi deg færre lån å huske på, færre fakturaer og bedre oversikt over økonomien din. Ofte får du også en langt lavere rente og færre gebyrer slik at du kan spare penger på refinansieringen. Nedbetalingstiden kan også være mer kundevennlig.

Det kan være både godt og lurt å få kontroll før julen kommer og samtidig kutte lånekostnader.
Testerne har sammenlignet ulike refinansieringslån uten pant, hvor testvinneren har gebyrfri etablering. Det er helt uforpliktende og gratis å søke om refinansiering. Vi anbefaler at du søker hos flere banker for å se hvilken som gir deg best tilbud, da lånetilbudets rente og gebyr varierer etter lånesøker.


Husk at det er lurt å betale ned dyrest gjeld først. Og om du trenger å låne penger så forsøk å låne billigst mulig. Ingen vil betale denne renten til banken over lengre tid hvis det kan unngås: eks: nom.rente 12,4%, eff.rente 16,4%, 200.000,- o/5 år, etabl.gebyr 0,- Kostnad 87.311,- Totalt 287.311,- Løpetid 1-15 år

Postet i Forbrukslån

Styringsrenten opp 0,25 – Tåler du økt rente?

Norges Bank har 20. september besluttet å heve styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 0,75 prosent. På nettet kan man som forbruker få inntrykket av at renten «eksploderer». Vi mener det er sunt å forberede økonomien sin på ytterligere økt rente, men samtidig ikke bli skremt av «skremselspropaganda» i noen nettaviser.


Det å være en kravstor lånekunde og forhandle rente med banken er noen av grepene du kan gjøre. Og kanskje viktigst, se om du tåler du den økte renten som også er spådd. Her er noen av Testernes tips for din privatøkonomi i forbindelse med lånerente og økning i denne. Og husk: lån billigst mulig ut i fra når og hva du trenger pengene til, og hvordan lån som er tilgjengelig for deg:


✅ Vær forberedt på renteøkning og sjekk om du tåler økt rente på dine lån

✅ Fast eller flytende rente?

✅ Bytte bank/utlåner?

✅ Rydd opp i økonomien din, gjør smarte forberedelser og lån billigst mulig

✅ Ikke lån mer enn du kan betjene, også ved økt rente

✅ Om mulig kan det være lurt å betale ned gjeld med høy rente før gjeld med lavere rente

Styringsrenten opp 0,25, men det spås renteoppgang i høst

Etter at renten ikke vært hevet på over 7 år settes nå styringsrenten opp med 0,25. Samtidig forventer mange eksperter og Norges Bank at renten settes opp ytterligere, men lave økninger for hver gang. Ved rentemøte 15. mars anslo Norges Bank ved sentralbanksjef, Øystein Olsen at renten heves gradvis til omkring to prosent i 2021. Det betyr i så fall en firedobling av dagens styringsrente innen fire år. Om dette blir tilfellet, og i så fall eksakt hva dette utgjør på utlånsrenter vet ingen, men som lånekunde kan det være sunt å gjøre grep.
Vær forberedt på renteøkning – Hva kan du gjøre?

Det å kunne tåle renteøkninger på lånene dine er alltid lurt. Og nå kan det se ut til at du i alle fall burde regne på om økonomien din er rustet for dette. Eventuelt tilpasse forbruk, lånestørrelse, lånetyper og lånebetingelser slik at du tåler rentehopp i den flytende renten.

Huseiernes Landsforbund presiserer også at det er lurt å ha kontroll på hva renteøkning betyr for din økonomi (hvis du ikke har bundet renten). «For de med høye lån, vil en økning på 1 prosentpoeng utgjøre en del. Har du lån på 5 millioner kroner, vil du få 50.000 kroner mer i renteutgifter årlig, noe som innebærer en månedlig ekstrakostnad på 4167 kroner.» I følge deres oversikt vil ett lån på to millioner kroner bety 20.000 kr mer i renteutgifter. Som er 1667 kr i måneden. Disse utregningene har ikke fratrukket eventuelt rentefradrag på Skattemeldingen.

Fast eller flytende rente?

Du kan også vurdere om det er lurt og komfortabelt for deg å binde renten. Ifølge Forbrukerrådet er det nå liten prisforskjell mellom flytende og fast rente. I så fall er det både rimelig og et trygghetstiltak å binde renten på boliglånet ditt, i for eksempel fem år. Men husk at det kan påløpe såkalt bruddgebyr om du går ut av bundet-rente-avtalen før denne går ut. «Alle som er engstelige for renteoppgang, kan vurdere å binde renta. Fastrentelån kan betraktes som en forsikring», sier fagansvarlig i Forbrukerrådet, Elisabeth Realfsen. Men testerne merker seg at det er uenighet blant fagfolk rundt om det er lurt å binde renten.

Bytte bank/utlåner?

Å bytte bank kan også gi deg bedre rente. «Å bytte bank er enklere enn mange tror, det meste kan du fikse fra sofakroken hjemme og resten går automatisk. Aktive kunder skaper bedre konkurranse i markedet. Dette bidrar til konkurransedyktige priser og bedre vilkår for forbrukerne.» Sier generalsekretær i Huseiernes Landsforbund (HL), Morten Andreas Meyer. Testerne påpeker at dette gjelder alle type lån, alt fra boliglån, billån og båtlån til brukskreditt og forbrukslån.

Reduser kostnader og få mer kontroll med refinansiering

Opprydding i økonomien, refinansiering og samle smålån kan gi deg en mer oversiktlig økonomi hvor du kan unngå unødvendige gebyrer og få lavere rente. Da samler du gjeld (flere lån), som for eksempel kredittkortgjeld og smålån til ett lån som fort kan bli rimeligere og ha bedre vilkår – Det gir deg færre lån å huske på, færre fakturaer og bedre oversikt over økonomien din. Ofte får du også en langt lavere rente og færre gebyrer slik at du kan spare penger på refinansieringen. Nedbetalingstiden kan også være mer kundevennlig.

Testerne har sammenlignet ulike refinansieringslån uten pant, hvor testvinneren har gebyrfri etablering. Det er helt uforpliktende og gratis å søke om refinansiering. Vi anbefaler at du søker hos flere banker for å se hvilken som gir deg best tilbud, da lånetilbudets rente og gebyr varierer etter lånesøker.


? Husk at det er lurt å betale ned dyrest gjeld først. Og om du trenger å låne penger så forsøk å låne billigst mulig. Ingen vil betale denne renten til banken over lengre tid hvis det kan unngås: eks: nom.rente 14,9%, eff.rente 18,35%, 65.000,- o/5 år, etabl.gebyr 950,- Kostnad 32.784,- Totalt 97.784,- Løpetid 1-5 år

Andre tips for hvordan du kan kutte i unødvendig lånekostnad

Testerne anbefaler deg å kvitte deg med unødvendig lånekostnad som dyre små lån og kredittkortgjeld. Lån billigst mulig ut i fra når og hva du trenger pengene til, og hvordan lån som er tilgjengelig for deg. Les gjerne siste sak om dette fra vår samfunnsøkonom, Slik kan du unngå unødvendig rentekostnad!


Testerne minner deg på at du kan skrive av følgende kostnader på skatten i forbindelse med lån:

 • Gjeldsrenter i 2018 er på 23 prosent
 • Omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr
 • Finansieringsomkostninger i forbindelse med konvertering av lån for å få lavere rente, også kostnader til takstmann
 • Renter på lån fra arbeidsgiver og private långivere (for eksempel familiemedlemmer)
 • Gebyr knyttet til individuell nedbetaling av andelshavers andel av fellesgjeld i boligselskap
 • Betalte forsinkelsesrenter av gjeldsrenter, og renter og omkostninger ved kredittkjøp
 • Renter på lån i utlandet som føres i post 3.3.2 i SkattemeldingenKilder:
Norges Bank – Styringsrenten heves til 0,75 prosent (20.9.2018), STYRINGSRENTEN UENDRET PÅ 0,50 PROSENT (16.3.2018), STYRINGSRENTEN UENDRET PÅ 0,50 PROSENT (3.5.2018) og Styringsrenten uendret på 0,50 prosent (16.8.2018)
Huseiernes Landsforbund – Gjeldstunge husholdninger (15.3.2018)
Hegnar.no – Klar tale: Renten settes opp etter sommeren og – Helt feil å binde renten nå (16.3.2018)
NRK.no – Billig å forsikre seg mot rentehopp (15.3.2018)
Skatteetaten.no – 3.3.1 Gjeldsrenter (16.8.2018)

Tagget med: , , , , , , , , , , ,
Postet i Forbrukslån

Trenger du billån?

Slik velger du riktig billån

Nå er det høysesong for kjøp av bil, og da trenger mange å låne penger for å kunne kjøpe. Testerne har sammenlignet og testet billån.


Søk gratis og se om du får uforpliktende tilbud fra utlåner. Hvilken rente og lånesum du kan få varierer da utlånere setter renten individuelt per lånesøker og lånesum. Derfor kan det være lurt å søke fra flere banker så du kan benytte det beste tilbudet til ditt behov.


Testerne - sammenlign og test forbrukslån

Eks: eff.rente 14,88%, 115.000,- o/7 år, etabl.gebyr 900,- Kostnad 65.781,- Totalt 180.781,- Løpetid 1-15 år


Om du vil lese mer om billån og få noen enkle tips så har testerne skrevet Slik kan du velge riktig billån.


Følg oss gjerne i sosiale medier og få tips om privatøkonomi!

Testerne på FacebookTesterne på InstagramTesterne på GoogleTesterne på linkedin

Tagget med: , , , , ,
Postet i Forbrukslån

Hva synes du om tjenesten vår?

Vi vil gjerne vite hva du synes om oss, både ris og ros!

Forbrukslåntesten.no, en del av TESTERNE ble startet tilbake i 2012 fordi vi ønsker å bidra til at du finner lån som passer best til ditt behov. Over 600.000 nordmenn benytter seg årlig av våre tjenester.

Vi ønsker at du skal spare penger i din privatøkonomi. Med vår lånesammenligner ønsker vi å gjøre lånetilbudet der ute mer oversiktlig og forbrukervennlig for deg. Slik at du kan ta smartere valg ut i fra dine behov og ønsker i kombinasjon med lånenes egenskaper og vilkår. Vi er en gratis forbrukernettjeneste som er åpen for alle, hvor du kan se ulike tester og sammenligninger av lån. I tillegg til at du får tips og informasjon om ulike fordeler og ulemper ved de forskjellige lånene.

Vi setter pris på både konstruktiv kritikk og ros av våre tjenester!

Skriv gjerne en anmeldelse av oss på facebook, eller send oss dine erfaringer med oss eller utlånerne til post@testerne.no.

Tagget med: , , ,
Postet i Forbrukslån

Skattemeldingen – Få igjen renter og gebyr

Visste du at du kan kreve fradrag på skatten hvis du har betalt renter på lån, byttet bank, tatt opp mer lån eller refinansiert?

Lån og selvangivelse – Dette MÅ du huske
Da er våren her og i år er 30. april «siste frist» for å levere skattemeldingen (du kan søke om utsettelse pga sykdom, uforventet reiseopphold eller lignende). Da er det lurt å passe på å få med alle fradragene man faktisk har krav på. Du kan blant annet ha krav på en rekke fradrag om du har hatt eller tatt opp lån i 2017. Blant annet for renter og etableringsgebyr til banken/kredittilbyder og utgifter til takstmann. Du kan altså trekke fra på skatten. Og HUSK, sjekk at alt i skattemeldingen stemmer!

Betal mindre skatt

Du kan ha rett til å få igjen inntil 24 % av det du har betalt av renter og etableringsgebyr til forbrukslånet eller kredittkortet, dette gjelder også andre lån/kreditter (for inntektsåret 2018, dvs. i skattemeldingen neste år er prosentsatsen 23). Disse pengene får du gjennom skattefradrag. Du kan få mer informasjon på Skatteetaten.no. Og du kan også lese mer om kredittkjøp og fradrag på Skatteetaten.no. Skatteetaten skriver på sin nettside at du vanligvis får fradrag for alle renter du har betalt i løpet av inntektsåret. Gjeldsrenter føres i post 3.3.1 i skattemeldingen. Denne posten skal være forhåndsutfylt med renter og fradragsberettigede kostnader du har betalt til banken. Men testerne anbefaler deg å sjekke dette opp mot årsrapportene du har fått fra bankene/utlånere/kortutstedere hvor du har hatt kundeforhold i 2017. Før opp eventuelle renter på private lån. Og husk, hvis skattekontoret ber om det, må du kunne sende inn dokumentasjon på beløpene.

Beste rente Testprofessoren

Lurer du på om noe er fradragsberettigede kostnader eller ikke?

Er du usikker på om utgiftene du har hatt i forbindelse med refinansiering, renter eller etableringsgebyr er fradragsberettiget, da kan det være lurt å føre de opp i skattemeldingen.

Ikke glem, dette kan du også kreve fradrag for!

Har du byttet bank, refinansiert eller tatt opp mer lån i løpet av året som har gått? Da kan du føre opp omkostningene du hadde ved opptak av lån, også etableringsgebyret. Har du tatt ny takst på huset for å refinansiere kanskje, da kan du føre opp både utgiftene til takstmannen, tinglysningsgebyr og gebyrer ved konvertering (refinansiering) av lånet. Og husk at du også kan få fradrag for renter på private lån hvis du har betalt renter på disse.

Testprofessoren gir deg tips

Sett deg inn i reglene

For å være sikker på at du får tatt med det du skal av fradrag er det viktig at du setter deg inn i alle reglene som gjelder. Det er mange utgifter du kan føre opp som du kanskje ikke har tenkt på. Har du husket å få med deg alle fradragene du har krav på? Renter på kredittkortgjeld, studielån og boliglån skal være forhåndsutfylt i selvangivelsen. Det er allikevel din oppgave å kontrollere at skattemyndighetene har samlet inn korrekte opplysninger.

Oppsummert – Du kan kreve fradrag for:

 • Omkostninger ved opptak av lån, også etableringsgebyr
 • Finansieringsomkostninger i forbindelse med konvertering av lån for å oppnå lavere rente (ofte kalt refinansiering)
 • Kostnader til takstmann
 • Gebyrer til boligselskap knyttet til særskilt nedbetaling av IN-lån (fellesgjeld med individuell nedbetalingsrett)
 • Renter på lån fra arbeidsgiver og fra private långivere (for eksempel familiemedlemmer)
 • Betalte forsinkelsesrenter av gjeldsrenter og renter og omkostninger ved kredittkjøp
 • Renter på lån i utlandet

 

Få med deg Testernes lånevettregler!

 

Følg oss gjerne i sosiale medier og få supre sparetips og råd om privatøkonomi

facebook-73x65instagram-73x65google-73x65linkedin-73x65

Tagget med: , , , ,
Postet i Forbrukslån

Nei takk til påtrengende reklame av kreditt!

Testerne har i de snart seks årene vi har holdt på ment at reklame (som annonsering og annen markedsføring) av kreditt ikke burde være for påtrengende, og helt klart ikke aggressiv ovenfor forbrukerne. Dessverre har vi sett ulike både mindre og store aktører, blant annet låneagenter, mediehus, nettsider, utlånere og korttilbydere som i stor skala har benyttet påtrengende og aggressiv markedsføring av kreditt. Som også mangler både pris- og markedsføringsinformasjon.

Dette gjelder alt fra boliglån til kredittkort, personlån, forbrukslån, refinansiering. På TV, radio, nettet og i e-post og SMS. I alt fra sosiale medier som Facebook og Instagram til TV, SMS, e-post, radio og bannere på ulike nettsider. En ting er at dette kan være irriterende og forstyrrende for de som ikke har bedt om å se eller høre reklamen, en annen ting og som er mer alvorlig er at en del av denne markedsføringen mangler lovpålagt prisinformasjon samt informasjon om at det faktisk er markedsføring.

Vi mener at det hovedsakelig bør være kun de som ønsker informasjon om kreditt som man skal henvende seg til. Og selvsagt at man skal gjøre det på en seriøs og lovlig måte. Alle kan gjøre ubevisste glipper, også testerne, noe vi mener er forståelig, men ikke gjennomgående i stor skala over lang tid.

Testerne har for lenge siden kommet ut av tellingen over det motsatte, som såkalt låne-dealer fra stort konsern, som ikke er noe deal, men ordinære produkt til ordinær pris. Og mer alvorlig, uten prisinformasjon og informasjon om at dette er markedsføring. Et annet eksempel er gjentatte SMS-er fra låneagenter og en av Norges største kredittkortselskap uten pris- og reklameinformasjon. Eksempelrekken fortsetter med e-poster, bannerannonser på nett, radioreklamer med mer.

Blant andre Finans Norge, medie-Norge og Forbrukertilsynet har spesielt den siste tiden satt fokus på tema og utfordringene. Og regjeringen hadde høringsfrist til forslag av ny Finansavtalelov som gikk ut i desember 2017. Denne skal blant annet muligens regulere kredittmarkedsføring ytterligere.

Testerne håper eventuell ny Finansavtalelov ivaretar kunder og forbrukeres valgfrihet, fleksibilitet og tilgjengelighet til kredittprodukter og kredittproduktenes positive egenskaper. Samt kredittkundenes låne- og betjeningsevne. Samtidig som at annonsering og markedsføring av kreditt ikke bør være aggressiv, for påtrengende og støyfull. Og helt grunnleggende, at aktører ikke reklamerer for kreditt uten å fortelle hva det faktisk er og kostnadssiden.

 

Kilder:

Regjeringen.no

Finans Norge

Forbrukertilsynet

Postet i Forbrukslån

Enda en bank er sammenlignet – Se hva testerne mener

Testerne har sett på enda en bank, denne gang Monobank. Og hva banken kan tilby innenfor lån uten krav til sikkerhet, som privatlån, forbrukslån og refinansiering. Se gjerne hvordan Monobank kommer ut.

Testerne - sammenlign og test forbrukslån

 

Følg oss gjerne i sosiale medier og få tips om privatøkonomi!

Testerne på FacebookTesterne på InstagramTesterne på GoogleTesterne på linkedin

Tagget med: , , , , ,
Postet i Forbrukslån

Rydde opp i økonomien?

Hadde det ikke vært deilig å rydde opp i økonomien og få en oversiktlig økonomi hvor du unngår unødvendige gebyrer og renter? Ønsker du å samle smålånene dine eller kvitte deg med dyr kredittkortgjeld?

Dette kan du få ved å refinansiere. Da samler du all gjeld, som for eksempel kredittkortgjeld og smålån til ett lån – Det gir deg færre lån å huske på, færre fakturaer og bedre oversikt over økonomien din. Ofte får du også en langt lavere rente og færre gebyrer slik at du kan spare penger på refinansiering. Nedbetalingstiden kan også være mer kundevennlig.

Testerne har sammenlignet ulike refinansieringslån for deg, hvor testvinneren har gebyrfri etablering. Det er helt uforpliktende og gratis å søke om refinansiering. Vi anbefaler at du søker hos flere banker for å se hvilken som gir deg best tilbud, da lånetilbudets rente og gebyr varierer etter lånesøker.

 

Eks: eff.rente 16,24%, 65.000,- o/5 år, etabl.gebyr 900,- Kostnad 28.068,- Totalt 93.068,- Løpetid: 1-15 år

Postet i Forbrukslån

Gjeldsinformasjonsloven påvirker din søknad

Visste du at den såkalte Gjeldsinformasjonsloven trådte i kraft 1. november? Og vet du hva slags lov det er, og hvordan den snart kan påvirke din søknad om lån?

Din usikrede forbrukskreditt opplyses når du søker lån

I veldig mange år har det vært mulig for utlåner å sjekke hvor mye lån en har med pant, som eksempelvis billån, boliglån og hyttelån. Det har det derimot ikke vært for såkalt usikret forbrukskreditt, altså lån som ikke har sikkerhet i eiendom eller verdigjenstand, som eksempelvis forbrukslån, forbrukerkreditt, kredittkort og refinansiering uten sikkerhet. I de siste årene har et gjeldsregister for nettopp dette vært mye debattert blant politikere og i media. Om Norge burde ha et register, om hvordan registeret skal være utformet og om det skal driftes av det offentlige eller av private aktører. Også vi i Testerne har tidligere skrevet om gjeldsregister. 1. oktober trådte loven om et slikt register i kraft, navnet er Gjeldsinformasjonsloven.

– Bedre kredittvurderinger

Regjeringen skriver at loven skal forebygge gjeldsproblemer i private hushold ved å bidra til bedre kredittvurderinger hos banker og andre kredittytere når en søker om lån. Loven gjør det mulig for private aktører, ved konsesjon å etablere såkalte gjeldsinformasjonsforetak, altså bedrifter som tilbyr gjeldsinformasjon til utlånere. Slik at utlåner også kan se hvor mye usikret lån lånesøker har fra før. På den måten får banker mulighet til å sjekke hvor mye kreditt og forbruksgjeld en ny lånesøker allerede har. Her er målet at de gjør en bedre kredittvurdering av kunden, og unngå at kunden får innvilget et større lån enn det hun eller han kan betjene. Tidligere var kredittilbydere avhengig av å benytte ditt eventuelle eksisterende kundeforhold med tilbyderen, tidligere selvangivelser og ditt ord på din gjeldssituasjon for å sette opp hva du muligens hadde i usikret kredittgjeld

Ivareta lånesøker og samfunnet

Nå gjenstår det å se hvilke konkrete løsninger det blir for dette, og testerne ser behovet for å ivareta personvernet og brukervennligheten. Vi ser at det samtidig med loven trer i kraft en ny forskrift som Regjeringen skriver har som intensjon å regulere nettopp dette. Vi ønsker bedre gjeldsinformasjon velkommen, da den kan bidra til at færre lånekunder oppstår i en vanskelig situasjon hvor de ikke kan betjene gjelden sin, samt kan det spare samfunnet for store kostnader. Det offentlige opplyser å bruke store summer på å avhjelpe problemer forbundet med gjeldsproblemer. Eksempelvis er kostnadene knyttet til behandling av gjeldsordningssaker er på om lag 120 millioner kroner per år. I tillegg opplyser Regjeringen at det påfører finansinstitusjonene et årlig tap på omkring én milliard kroner bare i gjeldsordningssaker. Dette er kostnader som kan bidra til økte renter og gebyrer på lån, og om det etterhvert blir reduksjon i kostnadene så håper testerne dette kommer kunde til gode.

Gjeldsinformasjonsloven åpner altså opp for betydelig bedre informasjon til banker og kredittinstitusjoner om kredittsøkers gjeldssituasjon, som etterhvert kan påvirke behandlingen av din søknad om lån.

 

 

 

Kilder:

Regjeringen.no | Gjeldsinformasjonsloven, 2.11.2017

Testerne.no | Hva skjer med gjeldsregisteret?, 2.11.2017

Postet i Forbrukslån

Hvordan prute på lånet?

Hvordan kan man oppnå lavere rente og gebyrer på lån? Ved å bruke din forbrukermakt og prute på lånet. Det kan gi deg et mer gunstig lån og spare deg for flere tusen kroner i året. Dette er overraskende enkelt og tar lite tid sett i forhold til hva du kan spare. Og er det ikke moro å få bedre priser? Men hvordan pruter man egentlig på lånet? Her er ett forslag fra testerne på 3 enkle steg.

1. Søk uforpliktende lån hos flere – Sammenlign lånetilbud

De forskjellige bankene tilbyr ulike lånebetingelser som rente (nominell og effektiv), gebyrer, nedbetalingstid og lånesum. De fleste bankene gir også ofte individuelle lånetilbud tilpasset hver enkelt søker. Det varierer altså ofte hvilke vilkår hver enkelt lånesøker får i sitt lånetilbud hvis søknaden godkjennes. Derfor, uansett om du har flere eksisterende lån som du skal refinansiere, har ett eksisterende lån hvor du vurdere å bytte bank eller skal ta opp nytt lån anbefaler vi deg å søke uforpliktende hos flere banker, og deretter sammenligne de ulike lånetilbudene du eventuelt får. Testerne ser minimum to lånetilbud, men helst tre ulike tilbud som et fint grunnlag for senere pruting. Din søknad og eventuelle lånetilbud du mottar er uforpliktende for deg som forbruker, du forplikter deg ikke til et låneforhold før du eventuelt signerer senere i prosessen.

2. Bruk flere lånetilbud mot hverandre – Prut strategisk

Hvis du har flere lånetilbud å velge mellom stiller du sterkere ovenfor bankene når du skal prute på lånebetingelsene. Etter å ha sendt inn lånesøknad mottar du skriftlig svar, og hvis søknaden er godkjent mottar du lånetilbud. I lånetilbudet står det hva banken i utgangspunktet tilbyr deg av betingelser. Sentralt her er betingelser som nominell rente (uten gebyrer), effektiv rente (med alle kostnader som gebyrer), størrelsen på gebyrer, lånesum og maksimal nedbetalingstid. En del banker ringer deg også opp for å høre om du er interessert, eventuelt etterspør de mer inntektsdokumentasjon. Når du vet at du har tilbud tilgjengelig som ivaretar ditt lånebehov er tiden inne for å gjøre dette tilbudet enda bedre for deg. Nå starter prutingen. Prut lånet ditt bedre, over telefon eller e-post, alt etter som hva du synes fungerer best for deg. Fortell utlåner at du har mottatt bedre betingelser, og se hvor mye lavere de ulike bankene går på nominelle rente og om de fjerner gebyrer. Deretter kan du vurdere de ulike tilbudene opp mot hverandre på nytt. Gjør gjerne dette om mulig i et par omganger for å prute mest mulig. Bruk din forbrukermakt, det kan gi deg et mye mer gunstig lån og spare deg for flere tusen korner i året. Dette er overraskende enkelt og tar lite tid sett i forhold til hva du kan spare. Og er det ikke moro å få bedre priser?

Beste rente - Prut på lånet

3. Prut frem det beste lånet for akkurat deg – Vi har ulike lånebehov

Husk å være bevisst på hva som egentlig gir deg det beste lånet. Vi har alle forholdsvis ulike lånebehov, og dermed er det ulike ting ved lånet som er viktigst for oss og for hvor billig eller dyrt lånet blir. Den effektive renten (med alle kostnader) kombinert med nedbetalingstid avgjør hvor mye lånet vil koste deg. Bankene opererer ofte med etableringsgebyr og termingebyr. Om du skal låne penger over kort tid, kan lavt etableringsgebyr/gebyrfrihet være viktigere enn om du skal låne over lengre tid, hvor da renten er enda viktigere. Og det kan dermed være lurt å forsøke å fokusere mest på de lånevilkårene som gir deg mest besparelser når du pruter, men desto flere betingelser som blir bedre desto bedre. Alt koker ned til hva som gir deg det billigste lånet ut i fra ditt lånebehov.

 

Bruk din forbrukermakt – God pruting – Se hvor mye penger du kan spare!

Postet i Forbrukslån