Hvordan prute på lånet?

Nettsiden inneholder markedsføring/formidling (Søk nå-knapper leder til banken)

Skrevet av Forbrukslaantesten
Dato: 18. september 2017

Hvordan kan man oppnå lavere rente og gebyrer på lån? Ved å bruke din forbrukermakt og prute på lånet. Det kan gi deg et mer gunstig lån og spare deg for flere tusen kroner i året. Dette er overraskende enkelt og tar lite tid sett i forhold til hva du kan spare. Og er det ikke moro å få bedre priser? Men hvordan pruter man egentlig på lånet? Her er ett forslag fra testerne på 3 enkle steg.

1. Søk uforpliktende lån hos flere – Sammenlign lånetilbud

De forskjellige bankene tilbyr ulike lånebetingelser som rente (nominell og effektiv), gebyrer, nedbetalingstid og lånesum. De fleste bankene gir også ofte individuelle lånetilbud tilpasset hver enkelt søker. Det varierer altså ofte hvilke vilkår hver enkelt lånesøker får i sitt lånetilbud hvis søknaden godkjennes. Derfor, uansett om du har flere eksisterende lån som du skal refinansiere, har ett eksisterende lån hvor du vurdere å bytte bank eller skal ta opp nytt lån anbefaler vi deg å søke uforpliktende hos flere banker, og deretter sammenligne de ulike lånetilbudene du eventuelt får. Testerne ser minimum to lånetilbud, men helst tre ulike tilbud som et fint grunnlag for senere pruting. Din søknad og eventuelle lånetilbud du mottar er uforpliktende for deg som forbruker, du forplikter deg ikke til et låneforhold før du eventuelt signerer senere i prosessen.

2. Bruk flere lånetilbud mot hverandre – Prut strategisk

Hvis du har flere lånetilbud å velge mellom stiller du sterkere ovenfor bankene når du skal prute på lånebetingelsene. Etter å ha sendt inn lånesøknad mottar du skriftlig svar, og hvis søknaden er godkjent mottar du lånetilbud. I lånetilbudet står det hva banken i utgangspunktet tilbyr deg av betingelser. Sentralt her er betingelser som nominell rente (uten gebyrer), effektiv rente (med alle kostnader som gebyrer), størrelsen på gebyrer, lånesum og maksimal nedbetalingstid. En del banker ringer deg også opp for å høre om du er interessert, eventuelt etterspør de mer inntektsdokumentasjon. Når du vet at du har tilbud tilgjengelig som ivaretar ditt lånebehov er tiden inne for å gjøre dette tilbudet enda bedre for deg. Nå starter prutingen. Prut lånet ditt bedre, over telefon eller e-post, alt etter som hva du synes fungerer best for deg. Fortell utlåner at du har mottatt bedre betingelser, og se hvor mye lavere de ulike bankene går på nominelle rente og om de fjerner gebyrer. Deretter kan du vurdere de ulike tilbudene opp mot hverandre på nytt. Gjør gjerne dette om mulig i et par omganger for å prute mest mulig. Bruk din forbrukermakt, det kan gi deg et mye mer gunstig lån og spare deg for flere tusen korner i året. Dette er overraskende enkelt og tar lite tid sett i forhold til hva du kan spare. Og er det ikke moro å få bedre priser?

Beste rente - Prut på lånet

3. Prut frem det beste lånet for akkurat deg – Vi har ulike lånebehov

Husk å være bevisst på hva som egentlig gir deg det beste lånet. Vi har alle forholdsvis ulike lånebehov, og dermed er det ulike ting ved lånet som er viktigst for oss og for hvor billig eller dyrt lånet blir. Den effektive renten (med alle kostnader) kombinert med nedbetalingstid avgjør hvor mye lånet vil koste deg. Bankene opererer ofte med etableringsgebyr og termingebyr. Om du skal låne penger over kort tid, kan lavt etableringsgebyr/gebyrfrihet være viktigere enn om du skal låne over lengre tid, hvor da renten er enda viktigere. Og det kan dermed være lurt å forsøke å fokusere mest på de lånevilkårene som gir deg mest besparelser når du pruter, men desto flere betingelser som blir bedre desto bedre. Alt koker ned til hva som gir deg det billigste lånet ut i fra ditt lånebehov.

 

Bruk din forbrukermakt – God pruting – Se hvor mye penger du kan spare!

Postet i Forbrukslån