Gode økonomiske råd hvis du mister jobben

Nettsiden inneholder markedsføring/formidling (Søk nå-knapper leder til banken)

Skrevet av Forbrukslaantesten
Dato: 10. mai 2016

En som sitter og jobber på café

Det er nå over 134.000 arbeidsledige i Norge. Det utgjør 4,8 % av den totale arbeidsstyrken her i landet. Er du redd for å miste jobben, i ferd med å miste den, har mistet den allerede, eller kanskje ønsker du bare å sikre deg i tilfelle det skulle skje. Da har vi noen økonomiske råd til deg.

Ofte blir økonomien snudd helt på hodet hvis man skulle være så uheldig å miste jobben. Som arbeidsledig får du utbetalt støtte fra NAV som tilsvarer omtrent 62,4 % av inntekten du hadde før skatt. Du vil maksimalt kunne få utbetalt omtrent 337.000 kroner i dagpenger.

Skaff deg oversikt over økonomien din

Hvis du ikke allerede har et budsjett vil tiden være inne for å sette opp ett. Du må sørge for at du har midler til å dekke dine faste utgifter som husleie, forsikringer, strøm, lån og andre forpliktelser.

Avdragsfrihet på gjeld

Skulle du få problemer med å betjene gjelden din så bør du straks be kreditorene dine om betalingsutsettelse eller vurdere avdragsfrihet på boliglånet. Uansett skal du øyeblikkelig kontakte forbindelsene dine for å få på plass en avtale som du kan leve med i din nye økonomiske situasjon.

Utsett nedbetaling på studielånet

På Lånekassens nettsider kan man søke om å få betalingsutsettelse på studielånet sitt. Man kan velge om man vil søke om å utsette halve eller hele terminbeløpet og man kan søke om betalingsutsettelse for inntil tolv terminer i løpet av nedbetalingstiden. Det er ikke nødvendig å oppgi grunn for utsettelsen.

Forsikring mot arbeidsledighet

Har du vurdert å tegne en arbeidsledighetsforsikring? Dette er en forsikring som gir en utbetaling på inntil 13.000 kroner i måneden i maksimalt 36 måneder. Men dette er sannsynlig  lenge nok til å redde deg ut av den kinkige økonomiske perioden før du får ny jobb. Det kan også være lurt å sjekke om du kan forsikre lånet og kredittkortet ditt mot ufrivillig arbeidsledighet. Flere tilbydere har tilleggsforsikringer du kan tegne for å sikre deg hvis du skulle miste inntekten din for en periode. Det du må være oppmerksom på når du tegner en slik forsikring er at det må gå minst tre måneder fra du tegnet forsikringen til du blir varslet om en eventuell oppsigelse. Eksempler på kredittkort som har mulighet for slik forsikring er: re:member MasterCard, yA Bank Visa og Komplett Mastercard. Det er garantert flere som tilbyr dette, så ta kontakt med din tilbyder. Det er også mulig å få betalingsforsikring på lånet sitt. Sjekk med banken din og vurder om dette er noe du bør tenke på. Eksempler på utlånere som tilbyr denne typen forsikring er: Bank Norwegian, Opp Finans og Komplett Bank. Det er garantert flere som tilbyr dette, så ta kontakt med din utlåner.

Sparegris

Oppspart buffer

De fleste av oss har verken tenkt på eller bekymret oss for å miste jobben, og dermed ikke tenkt på hvordan man skal forholde seg til det å bli arbeidsledig. Men skjer det noe uforutsett og du står uten jobb er det viktig at du er økonomisk forberedt. Det vil spare deg for mange bekymringer og tunge tanker å ha en buffer spart opp. Det å ha omtrent to månedslønner på konto som buffer vil kunne hjelpe i en krisesituasjon.

Pensjon og arbeidsledighet

Pensjonsopptjeningen avhenger av lønnen din og hvilken pensjonsordning du har hos din arbeidsgiver. Som arbeidsledig taper du mye pensjonsoppsparing da du går glipp av en høyere opptjening i folketrygden på grunn av lavere inntekt. Sjekk om det kan være aktuelt å betale inn selv til pensjonskontoen din i denne perioden. Du kan også miste retten til å få avtalefestet pensjon om du går for lenge uten arbeid etter fylte 53 år. For å kunne få avtalefestet pensjon, må du i syv av de siste ni år før du fylte 62 år ha vært i arbeid i en eller flere AFP-bedrifter. Du har derimot ikke mistet dine oppsparte midler som er opptjent gjennom innskuddspensjonsordningen.

Postet i Forbrukslån